Raspen en wrijven

Güiro
De güiro, guiro, carracho of wiro komt uit Centraal Amerika en werd oorspronkelijk gemaakt van een gedroogde vrucht, de marimbo, maar ook wel van hout. Met een hardhouten stokje wordt langs de vrij diepe houten groeven een schrapend geluid gemaakt. Om de geluidsintensiteit te versterken zitten er gaten in de achterkant van de güiro. In plaats van een stokje kan ook een puyero, een soort vork, worden gebruikt, waardoor het effect sterker wordt.
hoe bespeel je de güiro?

Afuche (cabasa)
Niet al dit soort instrumenten stamt uit ver vervlogen tijden. De afuche of cabasa is een uitvinding van de 50er jaren van de 20e eeuw. Het inmiddels zeer geliefde instrument wordt gevormd door metalen kralenkettingen gewonden om een stalen kern. Je kunt verschillende geluiden maken door het instrument te schudden (dan is het een rammelaar) of de kralenketting langs de kern te schuiven (dan is het een raspachtig instrument).
demonstratie afuche

Udu
De udu is een instrument dat ontstaan is in Nigeria. Het is een  vaas van keramiek met gaten erin waarmee de geluidseffecten aangepast kunnen worden. Het geluid wordt gemaakt door langs de vaas te strijken of op een gat van de vaas te kloppen, waarbij de andere opening meer of minder afgedekt wordt. Dit geeft een subtiel, wat mysterieus geluid. Het is geen exclusieve idiofoon: de geluiden bij het op de gaten kloppen komen niet van directe aanraking, maar van luchtverplaatsingen, dus hij kan ook ingedeeld worden bij de blaasinstrumenten.
demonstratie udu

Terug naar Rammels en ritsels