Ritmes van Patagonië

In Patagonië vind je, naast creoolse ritmes, de typische muziek van de autochtone volkeren van Patagonië: Mapuches en Tehuelches (aan Argentijnse en Chileense kant). Hun muziek werd en wordt veel gebruikt voor overgangsrituelen, zoals begrafenissen, rond de puberteit, maar ook voor feesten en liefdesliederen. Sommige genres zijn een mengeling van autochtone en creoolse muziek. Op sommige ritmes wordt gedanst, maar zelfs bij de autochtone ritmes is niet zeker of de oorsprong van de dans ook volledig autochtoon is. Gebruikte instrumenten zijn de kull kull (hoorn) en varianten daarop, kultrun (trom) en pilfica (houten fluit), zoals te zien op de foto.

Loncomeo
De loncomeo of lonkomew is een rituele dans voor zes mannen en komt van de Tehuelches in het oosten van Patagonië. De Mapuches in het westen hebben de dans overgenomen en gebruiken hem bij het feest tgv de eerste menstruatie van een meisje. Karakteristiek zijn de heftige hoofdbewegingen (lonco=hoofd meo=naar beneden bewegen).

 gedanste loncomeo
 Vienen desde el Sur loncomeo van Aníbal Cuadros gezongen door Javier Rodríguez, live Breda 2003

Kaani
Ook een autochtoon ritme van de Tehuelches, waarop door vier mannen gedanst wordt. Het genre wordt gebruikt bij het begin van het jachtseizoen, als de guanaco’s (wilde lama’s) komen aan het begin van de lente.

 populair gedanste kaani: Huahuais van Hugo Jimenez Agüero gezongen door Trio Cantasur.

Chorrillera
De chorrillera is een variant op de milonga pampeana, waarin invloeden van de kaani te herkennen zijn. Het ritme is ontstaan aan de voet van de Patagonische bergen. De naam refereert aan  een manier van gitaarspelen die doet denken aan een stroompje water (chorrillo), dat op de stenen klatert. De melodie is vaak syncopisch, het genre wordt met percussie begeleid.

Tierra no tengas tristeza van Hugo Jimenez Agüero (foto), zanger onbekend

(Retumbo) Cordillerana
Een rustige, creoolse dans, die buiten Patagonië niet gebruikt wordt. Het genre wordt begeleid door gitaar en bombo.

 gedanste cordillerana door Asociación Cultural Chilena Cal Y Canto

Terug naar alle ritmes van de Pampa