Partituren

Hoe kom je aan bladmuziek

Argentijnse uitgaven
In Argentinië zelf worden weinig partituren gekocht en heel veel gekopieerd. Hoewel dat ook daar verboden is gebeurt het volop. Dat maakt het in het land zelf financieel vrijwel onmogelijk bladmuziek uit te geven. De laatste jaren liggen de prijzen vaak hoger dan we in Nederland gewend zijn. Een belangrijke muziekuitgeverij in Argentinië is Melos. Prijzen zijn gegeven in Argentijnse pesos ($, in 2023 ca € 0,003). Als je muziek zoekt voor gemengd koor, maar geen specifieke componist, geef dan als zoekterm ‘Coro mixto’.

Buitenlandse uitgaven
De Stichting Argentijnse Muziek geeft muziek uit van componist Ariel Ramírez, voornamelijk koorwerk. We hebben de muziek rechtstreeks van Warner Chappell Argentina gekregen en eventuele arrangementen zijn gemaakt door Argentijnse musici. Pas op: van Misa Criolla en Navidad Nuestra zijn verschillende arrangementen in omloop! Zie de uitvoeringspagina’s van de betrokken werken voor informatie en onze pagina partituren kopen voor prijzen en bestellen.
Voor andere componisten, zoals de koorcomponist Martín Palmeri, kun je zoeken bij een grote webshop als Stretta (D) of Sheetmusicplus (VS). Bedenk dat arrangementen vaak niet door Argentijnen zijn gemaakt, maar door musici in het land waar de muziek is uitgegeven. Soms, maar niet altijd, blijkt dat al uit de namen van de arrangeurs die genoemd worden. Zij zijn niet altijd vertrouwd met het Argentijns muziekidioom.

Direct bij de componist of rechthebbende
Zelf de componist of rechthebbende benaderen en ad hoc iets regelen voor het muziekgebruik. Het is aan te raden dat te laten doen door iemand die het Spaans machtig is.

Internet en kennissen
Bestaande arrangementen vragen bij musici die een werk eerder uitvoerden of zoeken op Internet. Er is veel te vinden, maar aangezien de componisten meestal nog leven of minder dan 70 jaar geleden overleden zou er wel auteursrecht betaald moeten worden!