Pampa en Patagonië

Het zuidelijk deel van Argentinië is minder rijk aan muziekstijlen dan het noorden. De sfeer is vaak melancholieker, de ritmes langzamer. De uitgestrektheid en eenzaamheid van de vlaktes zijn vaak hoorbaar. Het zuiden van Argentinië is dun bevolkt. Naast kleine groepen oorspronkelijke bewoners, Mapuches en Tehuelches, wonen er veel Europese immigranten. De cultuur van de rondtrekkende gauchos werd binnen Argentinië eerst als ruw en ongeciviliseerd gezien, maar is na het verschijnen van het boek El gaucho Martín Fierro in 1872 symbool geworden voor de Argentijnse identiteit.​

Huella
De huella, ‘spoor’, is ontstaan op de Pampa rond 1820.  Het ritme drukt een mengeling van melancholie en blijdschap uit.
Lees meer …
 gedanste huella in provincie Chubut.
La peregrinación uit Navidad Nuestra van Ariel Ramírez, gezongen door Javier Rodríguez en HVE

 

Estilo pampeano
Dit langzame ritme drukt de eenzaamheid en afstand van de Pampa’s uit. De gitaar is het leidend instrument. Ariel Ramírez  gebruikt de estilo pampeano in zijn beide missen voor het Agnus Dei (Cordero de Dios, Lam Gods). De piano, die Ramírez (als pianist?) wel gebruikt in de estilo pampeano, hoort er eigenlijk niet in thuis.
Lees meer …
 Agnus Dei uit Misa Criolla door Javier Rodríguez met het Praagse koor Canticorum Iubilo olv Petr Janecek

Milonga
De milonga is oorspronkelijk een ritme van de gaucho’s van de Pampa:  vrij langzaam, melancholiek.
Lees meer …
In Buenos Aires kreeg de milonga een heel ander karakter. Daar werd het het ‘snelle broertje van de tango’, de vrolijke milonga urbana (stadsmilonga).
 Milonga uruguaya , milonga campera van Ariel Ramírez door Ariel Ramírez en Eduardo Falú 1993

 

Loncomeo en andere ritmes van Patagonië
De loncomeo of lonkomew is een dans voor 6 mannen en komt van de Tehuelches in het oosten van Patagonië. De Mapuches in het westen hebben de dans overgenomen en gebruiken hem bij het feest tgv de eerste menstruatie van een meisje. Karakteristiek zijn de heftige hoofdbewegingen. Andere ritmes uit deze streek zijn de Kaani, de Chorrillera en de Cordillero.
Lees meer …
 gedanste loncomeo
 Vienen desde el Sur van Aníbal Cuadros gezongen door Javier Rodríguez, live Breda 2003

 

cd Misa por la Paz

Ook op de pampa zijn uitbundiger ritmes ontstaan: in 6/8 maat, zoals de door alleen mannen gedanste Malambo, een heftige dans van rond 1600,en de Triunfo, één van de overwinningsdansen ontstaan in de provincie Buenos Aires rond de vrijheidsstrijd aan het begin van de 19e eeuw.
Lees meer …
 gedanste malambo
 gedanste triunfo
 Creo en Dios, malambo van cd Misa por la Paz door Javier Rodríguez en Cantoría de la Merced