Opus Cuatro

Het mannenkwartet Opus Cuatro heeft 55 jaar successen gevierd met hun meesterlijke stemmen, die samen konden klinken als een compleet orkest. Na de door corona afgelaste tournee van 2020 doen zij geen Europese tournees meer. Binnen Argentinië geven zij soms nog een concert op uitdrukkelijk verzoek van concertzalen.

Simón Fahey (eerste tenor), Diego Namor (tweede tenor), Federico Galiana (bas, Hernando Irahola (bariton)

Hun repertoire van Zuid-Amerikaanse volksmuziek, tango, Misa Criolla, spirituals en jazz is voor ons nog te horen via Internetfilmpjes en hun 24 lp’s en cd’s, waarvan vele via Spotify te beluisteren zijn.

Vamos a andar van S Rodríguez, fragment uit eerste concert in Nederland, Leiden 1999

Libertango, tango van en voor Astor Piazzolla, gevolgd door andere fragmenten van Opus Cuatro (met Los Luthiers, Mercedes Sosa ea)
El Choclo , tango van A Villoldo 2016
Misa Criolla van Ariel Ramírez, Praag 2014
Festival Cosquin 2018
La flor de la canela, vals peruano van Chabuca Granda
La estrella azul van en met Peteco Carabajal

Opus Cuatro ontstond in 1968 uit het Studentenkoor van de Universiteit van La Plata en zong in het begin vooral spirituals en jazz. Al snel zongen zij steeds meer Zuid-Amerikaans repertoire. Vooral na 1982 werden zij een begrip in Argentinië en begonnen hun internationale tournees. Tijdens de millenniumwisseling zongen zij voor een publiek van 300.000 bij de obelisk in Buenos Aires. In 2002 ontvingen zij de Premio Carlos Gardel voor hun CD Tangos, valses y milongas. De prijs, vergelijkbaar met de Nederlandse Edison, werd toegekend in de categorie ”tango-CD van groep of orkest”. In 2011 ontvingen zij weer een Premio Carlos Gardel voor de CD, die zij maakten samen met een symfonieorkest. In 2008, bij hun 40-jarig bestaan, ontvingen zij de œuvreprijs in het festival van Cosquín en werden zij ereburgers van Buenos Aires voor hun culturele verdiensten. In 2012 werden zij tot “Ambassadeurs van de Vrede” benoemd.