Misa Criolla

2024 60 jaar Misa Criolla
De laatste vaste tenor van Ramírez, Javier Rodríguez, komt in 2024 weer naar Nederland voor concerten met Nederlandse koren.

Oorsprong en geschiedenis Misa Criolla

Ariel Ramírez

De Misa Criolla (uitspraak Miesa Criozja), het bekendste werk van de Argentijnse componist Ariel Ramírez, werd gecomponeerd in 1964. Kort daarvoor was het in de katholieke kerk mogelijk geworden de landstaal te gebruiken ipv alleen Latijn en Ariel Ramírez greep deze gelegenheid aan om één van de meest baanbrekende missen ooit te schrijven. In de Misa Criolla zit niet alleen volkstaal, maar ook volksmuziek.

Lees meer …

charango

Instrumenten
De Misa Criolla is een echte Creoolse mis: met inheemse én immigranteninvloeden. De naam ‘Criolla’ staat voor de vele culturele invloeden in Argentinië. De Argentijnse ‘Criollos’ zijn een mengeling van vele volkeren, zoals Europeanen, Afrikanen en oorspronkelijke bewoners, een soort “tweede (en meer) generatie immigranten”.  In de mis worden oa instrumenten uit het Andesgebergte gebruikt, zoals de charango (kleine gitaar), de quena (rechte Indiaanse fluit) en de bombo (Argentijnse trom). Lees meer over instrumenten …

Rotterdam 2003, Javier Rodríguez en Coro Encanto

Ritmes
Dramatische ritmes uit het noordelijke Andesgebergte vormen de basis van het Kyrie. Het populaire Gloria daarna bestaat grotendeels uit een vrolijke ‘carnavalito’, in het midden opeens afgewisseld door een langzaam ritme dat door de Inca’s voor begrafenissen gebruikt wordt. Het Credo is een onweerstaanbare ‘chacarera’, de belangrijkste feestdans in Argentinië. In het Sanctus is een subtielere variant op de carnavalito te horen. De mis eindigt met een melancholiek ritme van de Argentijnse pampa’s. Lees meer over ritmes…

Kyrie vidala-baguala ritme van de noordelijke hoogvlakte
Gloria Carnavalito met recitatief (Yaraví) ritme van de noordelijke hoogvlakte
Credo chacarera trunca ritme van midden Argentinië
Sanctus carnaval cochabambino ritme uit Bolivia
Agnus Dei estilo pampeano ritme van de Pampa’s


Concerten en opnamen

Veel Nederlandse koren hebben de mis op hun repertoire. Meer informatie over het uitvoeren van de mis … Kijk op onze agendapagina waar de komende tijd een uitvoering is. De laatste vaste tenor van Ramírez, Javier Rodríguez, komt geregeld naar Europa voor concerten met koren, ook in Nederland.

Bekende opnamen van Misa Criolla:
1964 Los Fronterizos, gecombineerd met kerstcantate Navidad Nuestra. Fraaie volkse uitvoering
1987 José Careras, met kerstcantate Navidad Nuestra. Operastem, maar wel met Argentijnse musici en instrumenten
1999 Mercedes Sosa, met kerstcantate Navidad Nuestra. De stem van Zuid-Amerika.
2002 Javier Rodríguez, met andere Argentijnse volksmuziek. Laatste vaste tenor van de componist. lees meer …
2014 Música Temprana, met Zuid-Amerikaanse barokmuziek. Nederlandse opname, solisten Álvaro Pinto en Adrián van der Spoel.