Harmonica’s

De harmonica’s worden veel gebruikt in het noordoostelijk deel van Argentinië, de Litoral, en in het gebied van de rivier La Plata, waar de tango ontstaan is.

Bandoneón
De bandoneón is het meest karakteristieke instrument van de tango geworden. De bandoneón ontstond rond 1850 in Duitsland en werd door immigranten meegenomen naar Argentinië.
Vanaf 1900 wordt de bandoneón veel gebruikt in de tangomuziek. In het orquesta típica, dat in de jaren dertig ontstond, speelden wel vier of vijf bandoneons. Lees meer …
In Nederland kreeg de bandoneón plotseling algemene bekendheid door het gebruik van het instrument in de huwelijksplechtigheid van Willem-Alexander en Máxima, waar Carel Kraayenhof Adios Nonino speelde.

 Adios Nonino van Astor Piazzolla door Carel Kraayenhof tijdens de koninklijke bruiloft in 2002

Accordeon
In het noordoostelijk rivierengebied van Argentinië wordt vaak de accordeon gebruikt, oa voor de ritmes chamamé en polca.  lees meer over ritmes, op alfabet …
De twee instrumenten hebben gemeen dat ze allebei geluid maken bij in- en uittrekken, maar bij de accordeon zijn de tonen van de linkerhand vast aan elkaar gekoppeld.Bij de bandoneón zijn de tonen bij duwen en trekken verschillend, maar bij de chromatische accordeon zijn ze gelijk.
Raúl Barboza werd een legende op de accordeon. Op de CD van Carreras speelde hij de chamamé uit Navidad Nuestra. In één van de onderstaande geluidsfragmenten speelt hij een eigen compositie.

 La Anunciación, een chamamé uit Navidad Nuestra van Ariel Ramírez, gezongen door Javier Rodríguez op CD Misa por la paz y la Justicia, begeleid op accordeon door Fana Martínez, fragment

 

Raul Barboza

Tren espreso, een polca gecomponeerd en gespeeld door Raúl Barboza