Candombe en Murga

Candombe
De candombe is een belangrijke voorloper van de tango, die vooral in Uruguay populair is, maar ook in Argentinië (rivierengebied) en Brazilië wordt gebruikt. Het ritme komt rechtstreeks van Afrikaanse slaven rond 1800, waarschijnlijk vooral uit Angola. De betekenis was religieus: een combinatie van bantoegodsdienst en katholicisme. In Brazilië kent de candombe nog steeds een religieus gebruik.
In Argentinië werd de Afrikaanse bevolking, door gele koorts en de oorlog met Paraguay, gedecimeerd in de 2e helft van de 19e eeuw, waardoor de candombe zelf daar niet zo tot bloei kwam als in Uruguay. De candombe heeft wel grote invloed gehad op de ontwikkeling van de milonga en de tango.
De Unesco heeft de candombe uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. De muziek wordt vooral begeleid door percussie, vooral door verschillende maten tambor, die elk hun eigen functie hebben. Zie ook Wiki Candombe.

https://www.youtube.com/watch?v=kmpG2ywpEVw  gedanste candombe

https://www.youtube.com/watch?v=41U2q_HkO3M  No dejes de cantar, candombe van en door Yabor
Ensuciando papeles candombe van en door Carel Kraayenhof en zijn ensemble

Murga
De murga is de muziek van groepen buurtjongeren, oorspronkelijk bij het carnaval. De murga is te horen in Buenos Aires en in Uruguay. In de loop van de twintigste eeuw droegen de murgagroepen steeds meer een chauvinistisch karakter met symbolen en kleuren, typisch voor de wijk waar de groep vandaan kwam. De aankleding is net zo belangrijk als de muziek.
Muzikaal kent de murga, net als de tango, invloeden van ritmes als de candombe en de milonga. Het ritme is aanstekelijker en feestelijker dan dat van deze voorlopers. De instrumenten waren oorspronkelijk eigen maak: deksels en olievaten. Later werd de bombo de murga typisch voor het genre: een trom, vaak met plastic ‘vel’, met daaraan bevestigd een bekken. Ook accordeon en bandoneon worden wel gebruikt in de murga.
In Nederland is de murga soms te horen bij gitarist Gustavo Mozzi, die overkomt uit Buenos Aires als gastmusicus bij het Nederlandse Quinteto Tango Extremo.

Murga bij carnaval
A redoblar, murga van Mauricio Ubal en Ruben Olivera door El Rumbo