Argentijnse musici

Javier Rodríguez

Op deze site wordt een kleine selectie Argentijnse musici besproken. Het gaat om  musici waar we als stichting regelmatig mee werken in tournees (Javier Rodríguez, Opus Cuatro) of bij het maken van bladmuziek of cd’s (Daniel Morcos).
Een aparte sectie is gewijd aan de muziek van Ariel Ramírez omdat onze stichting zich vooral richt op zijn Argentijnse koormuziek.

Volksmuziek en tango
Naast deze musici een kleine greep uit de lijst van zeer bekende Argentijnse musici.
We richten ons alleen op de volksmuziek en tango. Ondanks hun beroemdheid en kwaliteiten hier dus geen beschrijving van klassieke musici als Daniel Barenboim of Martha Argerich.

Los Fronterizos

Folklorekwartetten
In Europa bereikten Argentijnse volksmusici hun grootste roem in de jaren 60 van de 20e eeuw.
Vanaf de vijftiger jaren vormden zich de meerstemmige folkloregroepen als Los Fronterizos en Los Chachaleros. Los Fronterizos ontvingen begin 60er jaren een Edison in Nederland. Meestal ging het om groepen van 4 mannen, zelden vrouwen. De familie Carabajal uit Santiago del Estero vormde, in opeenvolgende generaties vanaf 1960, het kwartet Los Carabajal en leden van deze familie hebben ook met solowerk hun sporen verdiend.

Solisten
Grote componisten/solisten uit de vorige eeuw waren onder vele anderen  Eduardo Falú, Peteco Carabajal, María Elena Walsh

Como pájaros en el aire van en door Peteco Carabajal
Trago de sombra, zamba van en door Eduardo Falú
Vals municipal van en door María Elena Walsh

Nueva Canción
Musici als componist/gitarist/zanger Atahualpa Yupanqui bliezen de volksmuziek nieuw leven in, meestal met een maatschappelijk betrokken inhoud. Mercedes Sosa, de stem van Zuid-Amerika, veroverde hiermee de wereld vanaf de jaren zestig, maar hield, ook in Europa, haar faam tot in deze eeuw. Vertegenwoordigers van deze stroming moesten tijdens de dictatuur (1976-1983) vaak vluchten voor het regime, velen naar Frankrijk en Spanje.

Gringa chaqueña van Ariel Ramírez door Mercedes Sosa

Binnen Argentinië zijn namen als Jairo, Soledad en rocklegende Charly García heel groot. Buiten Argentinië zijn ze vooral bekend in Spaanstalige landen.

Tango
Piazzolla is in Europa de belangrijkste vertegenwoordiger van de tangomuziek. Zijn kwaliteiten worden inmiddels ook zeker binnen Argentinië erkend, maar veel Argentijnen zullen bij tango vooral denken aan zanger Carlos Gardel. Bij de tangozangers moet ook zeker Roberto Goyeneche genoemd worden.

El motivo van Cobián, door Roberto Goyeneche en Osvaldo Pugliese